De zorgonderneming van de toekomst en de realiteit van nu!

business-19156_1920Stel jezelf eens deze vraag: hoe ziet mijn onderneming er over tien jaar uit? Welke technologische ontwikkelingen en innovaties zullen mij en de medewerkers in de dagelijkse werkzaamheden ondersteunen en wellicht zelfs volledig vervangen?

Iedere dag verandert de markt een beetje meer en eens een in de zoveel tijd kijk je op, blijkt je doelgroep met heel andere zaken en behoeftes bezig te zijn. Kan je nog wel mee met de markt en is je bedrijf wel toekomstbestendig?

Als adviseur binnen de zorg en welzijnsbranche zie ik als geen ander de veranderende zorgvraag vanuit de markt, de innovaties maar ook de alsmaar stijgende zorgkosten. De vergrijzing in Nederland is groot en de zorgkosten drukken steeds zwaarder op de collectieve uitgaven. De babyboomgeneratie stroomt de komende jaren de AOW-gerechtigde leeftijd binnen. Daardoor versnelt de vergrijzing en stijgen de zorgkosten. De ouderen zullen in de toekomst met zwaardere ziekten en kwalen steeds langer thuis wonen. Ze zullen dan ook zorg van meerdere specialismen thuis nodig hebben.

Als ondernemer wordt van je verwacht hierop in te spelen en een concrete toekomstagenda op te zetten. Belangrijk hierbij is het investeren in techniek en vaardigheden van je medewerkers. Maar ook steeds meer specialiseren en het aangaan van samenwerkingen met andere zorgpartijen zal de kwaliteit van de zorg omhoog gaan. De concurrentie gaat mee of je krijgt er vanuit andere niches nieuwe concurrenten bij. Kortom, het speelveld verandert continue. Op dit moment gaan de ontwikkelingen razendsnel. De techniek is nu al zover dat de werkzaamheden die van oudsher door medewerkers werden uitgevoerd al volledig zijn geautomatiseerd.

Regelmatig bezoek ik zorginstellingen en zie dan met interesse toe hoe bevlogen deze professionals hun dagelijkse werkzaamheden uitvoeren. Dag in, dag uit. Waarbij de zorg voor de cliënt voorop staat. Een heel veel gehoord geklaag is de administratieve taken die de medewerkers moeten uitvoeren waardoor ze minder tijd hebben om het echte werk ‘de zorg’ kunnen uitvoeren.
Maar wat ik ook zie is dat door de dagelijkse sleur heel veel werkzaamheden op automatische piloot worden uitgevoerd. Er wordt te weinig gekeken naar hoe het werk anders kan!

Recentelijk ben ik weer eens geconfronteerd met de hectiek die kan heersen op een P&O afdeling van een zorginstelling. Het was een periode van ‘drukte’. De urenstaten vlogen in het rond en de telefoons stonden roodgloeiend. De medewerkers moesten de urenstaten inleveren zodat tijdig de salarissen konden worden verwerkt. Daarnaast werd er ook nog eens gebeld met betrekking tot oude salarisstroken of declaraties. Ik zag P&O medewerkers die op de computer en in de kasten vol met ordners zuchtend naar de benodigde stukken zochten. Als klap op de vuurpijl bleek ook nog dat er een arbeidscontract reeds een paar weken was verlopen.

Tegenwoordig kom ik dit bij mijn huidige klanten niet meer tegen. Hoe we dit voor elkaar hebben gekregen? Dat vertel ik je in mijn volgende blog…

Ertug Kosmaci, eigenaar van Sanacount en LoonBox

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: